Alle projecten

Bruggen Bourtange

In het pittoreske dorpje Bourtange gelegen vlakbij de Duitse grens werken wij aan de restauratie van een 7-tal bruggen. De bruggen dienen hun authentieke en historische uiterlijk te behouden. In bouwteamverband en in samenwerking met gemeente Westerwolde is het project uitgevoerd in 2 fases.

Fase 1 is uitgevoerd in 2020, hier zijn 3 bruggen voorzien van nieuwe brugdekken. Om de brugdekken te voorzien van een lange levensduur is er gekozen om deze te maken van composiet. De composieten brugdekken zijn voorzien van een sandwichpaneel constructie. Deze constructie bestaande uit composiet en hardschuim zorgt ervoor dat het brugdek meebuigt bij overbelasting.

Fase 2 is begonnen in 2021. Hier hebben wij een andere bouwvolgorde gehanteerd. De 4 bruggen zijn 3D ingemeten nadat het houtwerk is gerenoveerd. Door de bevindingen die geconstateerd zijn met de 3D technologieën zijn de overige brugdekken met precisie gefabriceerd.

De uitdaging van fase 2 was het maken van een brugdek welke geschikt moest zijn voor 12 ton aslast. Dit heeft geresulteerd in een composieten brugdek met een dekdikte van 100mm welke meer glaslagen bevat die de sterkte zullen waarborgen.

Rond week 31 zullen de 7 bruggen rondom de oude verdedigingsvestiging worden opgeleverd. Wij bedanken Bouwbedrijf Blokzijl, Schildersbedrijf Beikes, Fiby en Stork voor de prettige samenwerking.