Alle projecten

Nieuwe sluisdeuren Veenesluis en Haveltersluis

In aanloop naar het nieuwe vaarseizoen heeft de provincie Drenthe de sluisdeuren vervangen van twee sluizen in de Drentsche Hoofdvaart. Op 22 maart is een set sluisdeuren van de Haveltersluis vervangen. ’s Morgens werden de oude deuren verwijderd en ‘s middags zijn de nieuwe deuren na passen en meten op hun plaats gehesen. Gedeputeerde Henk Brink bracht een werkbezoek aan de Haveltersluis.

Groot onderhoud

De werkzaamheden zijn onderdeel van groot onderhoud aan de Haveltersluis en de Veenesluis. Op 15 maart werd de andere set sluisdeuren van de Haveltersluis vervangen. Van de Veenesluis zijn de eerste sluisdeuren 20 maart vervangen en de tweede set wordt op 27 maart vervangen.

Stalen deuren

De oude houten sluisdeuren met een levensduur van gemiddeld 50 jaar waren aan vervanging toe. De nieuwe zijn van staal en gaan naar verwachting ongeveer 100 jaar mee. De schuifopeningen van de nieuwe deuren zijn groter dan die van de oude deuren. Daardoor kan er meer water afgevoerd worden in geval van calamiteiten (hoog water). De nieuwe sluisdeuren wegen ongeveer 5 ton per stuk. Ze zijn 4,5 meter hoog en 3,5 meter breed.