Alle projecten

Klapbrug Bedum

De opdracht

Eén van de doelen van de Provincie Groningen is het creëren van een veilige en leefbare dorpskern in Bedum. Om dit te realiseren heeft de Provincie ingestemd met het aanleggen van een nieuwe ontsluitingsweg vanaf de huidige N993 richting de Groningen-Delfzijl spoorlijn. De ontsluitingsweg loopt na de spooronderdoorgang in de richting van Bedum. Om deze nieuwe route te realiseren moet het kanaal Boterdiep worden overbrugd. Hier komt Machinefabriek Emmen aan bod.

De werkzaamheden

Het beweegbare deel, oftewel het val, is bij ons in Emmen geproduceerd. Het val is 9,2×10,5 meter groot en weegt circa 30 ton. In de kelder van de brug bevinden zich de hydraulische installaties waarmee de brug wordt bewogen en de besturingskasten waar de elektrische componenten vanuit worden aangestuurd. Op het stalen val is een natlak conserveringssysteem aangebracht en het rijweggedeelte is voorzien van een slijtlaag.

Resultaat

De klapbrug is op 4 april met behulp van een mobiele hijskraan op zijn eindbestemming gehesen waarna de brug afgesteld en ingeregeld is. Met het aanleggen van de ontsluitingsweg is er een alternatieve route voor het vrachtverkeer van en naar Bedum gerealiseerd. Door deze infrastructurele oplossing zal de dorpskern een veiligere plek zijn voor de bewoners van het dorp.