Alle projecten

Johan Frisosluis Stavoren

De Johan Frisosluis verbindt het IJsselmeer met het Friese merengebied. Voor watersporters is de sluis een belangrijke toegangspoort tot de provincie. De oude sluis was bijna een halve eeuw oud. Als het ging om capaciteit en veiligheid was de sluis niet meer toereikend.

Meer capaciteit

De Johan Frisosluis was in het hoogseizoen een knelpunt voor het vaarverkeer. De wachttijd liep op de drukste dagen op tot meer dan twee uur. De aanleg van de tweede sluis maakte een eind aan deze lange wachttijden en lost het capaciteitsprobleem minimaal tot het jaar 2050 op.

Veiliger

Bij een stevige zuidwestelijk wind ontstonden er bij de sluis onveilige situaties. Vooral als er in de voorhaven veel boten op een schutbeurt moesten wachten. In de nieuwe situatie zal dit nauwelijks meer voorkomen. Ook het ontwerp van de nieuwe sluis zorgt voor meer veiligheid. De sluis is ruimer. Hierdoor is er meer ruimte om te manoeuvreren. De kortere wachttijden zorgen daarnaast voor minder ‘invaarstress’.

Klimaatbestendig

De nieuwe sluis is klimaatbestendig. De sluis is de komende vijftig jaar bestand tegen stijgingen in het waterpeil en hogere golven. Machinefabriek Emmen heeft als onderaannemer van Ballast Nedam, de sluisdeuren en Brug van de nieuwe sluis gerealiseerd en de bestaande sluis en brug geheel gerenoveerd.